Kenniscentrum Talentontwikkeling, Wetenschap en Technologie

Nieuws

Inspirerende sprekers en workshops tijdens de W&T-academie

Op 15 februari vindt de W&T-academie voor  basisscholen in de regio Utrecht plaats. Het doel van deze dag is kennis delen rondom Wetenschap & Techniek-onderwijs. Hoofdspreker van de dag is Corné Pieterse, hoogleraar plantenziektekunde aan de UU. Corné werkt graag met kinderen en is in staat zijn onderzoek op een gemakkelijke en enthousiaste manier over te brengen. Tijdens de opening vertelt hij over zijn onderzoek aan de Universiteit Utrecht en legt een link naar wat leerkrachten daar met hun leerlingen mee zouden kunnen doen in de lessen.

 Gedurende de rest van middag zijn er verschillende workshops en postersessies georganiseerd. Basisscholen die een KTWT-subsidie ontvangen, presenteren inspirerende voorbeelden van W&T-onderwijs binnen hun eigen school. Door de vele aanmeldingen zijn we er van overtuigd dat het een hele inspirerende en boeiende middag gaat worden.

Workshops
De workshops die in de middag gegeven worden zijn allen gericht op de didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren en helpt leerkrachten met de vraag hoe je onderzoekend en ontwerpend leren nu precies vormgeeft in de klas.
In de workshop Good Practices, bieden vier scholen die voorop lopen op het gebied van W&T-onderwijs, de Malelande, Daltonschool Rijnsweerd, Lucas Galecop en de Groene Alm, een kijkje in hun eigen W&T-keuken. Studenten en een docent van de Marnix Academie laten in de workshop Ontwerpend leren met STIXX, op zeer praktische wijze zien hoe ontwerpend leren en de 21st century skills met elkaar verbonden zijn. Wil je graag leren hoe je met een 3D-printer kunt werken? Kom dan naar de workshop 3Dprinten in de klas, waarbij je leert hoe je met een tekenprogramma zelf 3D-modellen kunt ontwerpen en uitprinten. Basisschool Wijzer aan de Vecht laat  in de workshop W&T projecten op school: het Techniektoernooi, de Techniekstraat en project Leven op Mars aan de hand van verschillende uitdagende W&T-projecten op hun school op een praktische manier zien hoe je vorm kunt geven aan W&T-onderwijs op je eigen school. Voor deelnemers aan de ProbleemGame is er aparte workshop Ontwerpend leren tijdens de ProbleemGame ingepland.

 
Postersessie
Tijdens de postersessie presenteren de scholen, die met een KTWT-subsidie hebben gewerkt aan W&T-onderwijs, zichzelf. Hoe is de school begonnen en wat kwamen ze onderweg tegen? Het uitwisselen van ervaringen staat hierbij centraal. Een mooie kans om een kijkje in de keuken van andere scholen te nemen en tips te delen!
Aanmelden
Wil je je nog aanmelden voor de W&T academie? Dat kan hier. Je bent van harte welkom. Mocht de starttijd te vroeg voor je zijn, dan kun je ook later aansluiten.