Kenniscentrum Talentontwikkeling, Wetenschap en Technologie

Keynote Stefan van der Stigchel

‘Hoe werkt aandacht?’

Reclameborden, meldingen op social media en verkeerslichten: onze hersenen worden elke dag gebombardeerd met visuele informatie. Maar wat bepaalt wat ons opvalt en wat we negeren? Tijdens de opening van de W&T Academie op 7 februari vertelt Dr. Stefan van der Stigchel hoe we informatie verwerken, waarom onze ogen meer zien dan we kunnen verwerken en wat voor gevolgen dit heeft in het dagelijks leven. Daarnaast zal hij in zijn lezing de vertaalslag maken van zijn onderzoek naar de praktijk, en laten zien wat je in de klas met het onderzoek kunt doen.

Stefan van der Stigchel is universitair hoofddocent Experimentele Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep AttentionLab, waarmee hij onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn samen onze perceptie van de wereld creëren. Ook is Stefan schrijver van het recent verschenen boek ‘Zo werkt aandacht: opvallen, kijken en zoeken in een wereld vol afleiding’.

Daarnaast is er nog een leuk filmpje voor bij het stukje over de keynote.  Alvast wat zien van Stefan, bekijk hier zijn lezing voor de Universiteit van Nederland: https://www.youtube.com/watch?v=oHvDVt84B-8