PO en W&T in de regio Utrecht

Nieuws

Schimmelonderzoek tijdens Grote Wetenschapsdag groot succes

Aan de Grote Wetenschapsdag 2017, met als thema Schimmels, namen ruim 100 basisscholen deel, met in totaal 250 basisschoolgroepen 6, 7 en 8. Dat betekent dat zo’n 7000 kinderen uit heel Nederland aan de slag gingen. Door middel van experimenten, spellen en opdrachten werd kennisgemaakt met de wereld van schimmels. Na afloop wonnen drie scholen een microscoop voor in de klas.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Grote Wetenschapsdag 2017 is goed ontvangen op de verschillende scholen en heeft tot enthousiaste reacties geleid. De afwisseling in werkvormen, onderzoek doen, filmpje kijken en een spel spelen, heeft goed gewerkt. De leerlingen hebben kennis gemaakt met schimmels op een niveau dat goed aansloot bij hun belevingswereld.

Experiment ter voorbereiding
Als voorbereiding op de Grote Wetenschapsdag deed elke klas een experiment: Wat voor schimmels dwarrelen er in de buurt allemaal rond? En hoeveel van deze schimmels kun je ‘vangen’ in een kwartier? De schimmels werden verzameld in een petrischaaltje met daarin een voedingsbodem, klaargemaakt door het Westerdijk Instituut die zulke schaaltjes gebruikt om schimmels te groeien en onderzoeken.

Hoe ziet een schimmel er uit?
Op de Grote Wetenschapsdag zelf deed elke klas ongeveer vier activiteiten om antwoorden te krijgen op vragen als: Hoe ziet een schimmel er eigenlijk uit onder een microscoop? Wat kan een schimmel allemaal doen? En wat hebben E-nummers te maken met beschimmeld voedsel? De vragen werden beantwoord met behulp van een Grote Wetenschapsdag-lespakket. Zo konden de kinderen een spelletje ‘Schimmel-wie-ben-ik’ doen, een eigen schimmel bouwen en ‘m een paspoort geven, een tikspel spelen – pas op voor de E-nummers! – en door middel van schimmelopdrachten zich meer verdiepen in bijzondere schimmels om hun heen.

Grote Wetenschapsdag
De Grote Wetenschapsdag wordt jaarlijks in september georganiseerd door het Kenniscentrum Talentontwikkeling Wetenschap en Technologie (KTWT) en het Wetenschapsknooppunt, beide van de Universiteit Utrecht. Het is een ochtend waarop bovenbouwgroepen van de basisscholen kennis maken met wetenschap en technologie in de klas, in een setting van onderzoekend en ontwerpend leren. De leerkracht gebruikt de ter beschikking gestelde lesmaterialen om zich samen met de kinderen een woensdagochtend lang te verdiepen in een specifiek thema. Door het doen van proefjes, experimenten en onderzoek leren de kinderen meer over het onderwerp. De leerkracht wordt gefaciliteerd vanuit het project: het onderzoeksmateriaal, lesmateriaal en een handleiding worden ter beschikking gesteld.

Microscoop in de klas
Maar liefst drie basisscholen, CBS Vesterhavet uit Hoofddorp, De Meidoorn uit Nisse, De Jacobus Koelmanschool uit Krimpen aan den IJssel, wonnen een microscoop voor in de klas. Zij deden mee aan de fotowedstrijd die hoorde bij de Grote Wetenschapsdag. Basisschool Louise de Coligny kreeg een eervolle vermelding en een mooie prijs.

Volgend jaar meedoen?
Houd de website van de Grote Wetenschapsdag in de gaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *