PO en W&T in de regio Utrecht

Agenda

11 maart 2021
15:30 - 17:00
online

Matinee Café – 11 maart 2021 – Sterker techniekonderwijs met het VMBO samen

Voor leerkrachten, schoolleiders, studenten/docenten van de pabo en onderzoekers

Hoe kun je techniekonderwijs op de basisschool versterken? Door (meer) samen te werken met een VMBO-school in de regio. Niet alleen hebben zij expertise en materialen die op veel basisscholen ontbreken. Samenwerking kan er ook voor zorgen dat de ‘huiver’ voor techniek vermindert bij leerlingen, leerkrachten en ouders. Mede daarom is in 2020 het landelijker project Sterk techniekonderwijs gestart. In de regio Utrecht en Amersfoort lopen twee projecten waarbij basisscholen samenwerken met een VMBO-school in de buurt. In dit matinee café vertellen leerkrachten, VMBO docenten en Pabo-studenten over hun ervaringen en geven tips om techniekonderwijs te versterken.

Meer info: tisfortech.nl (Amersfoort) en sto-utrecht.nl (Utrecht)

Programma

15:30 Welkom Petra Jansen, Marnix Academie
STO Belang van techniek op de basisschool en de meerwaarde van samenwerking met het VMBO in het kader van ‘Sterk Techniekonderwijs’ (Marieke van Krugten, T for Tech & Jeppe den Uijl, STO Utrecht)
Ervaringen uit de praktijk Vanuit Sterk Techniekonderwijs zijn pilots gestart waarin basisscholen en VMBO-scholen samenwerken. Wat levert het op? Waar loop je tegenaan? Jeroen van den Bos (basisschool-leerkracht Vlinderslag), aangevuld door Mirthe ten Hove (student Marnix) en Patrick Schaap (vmbo Het Element) vertellen over hun ervaringen.

16:10 Keuze uit 4 workshops/ronde tafels van 45 minuten. Bij de ‘Ronde tafels’ ga je met elkaar in gesprek over het onderwerp, bij de workshops ga je praktisch aan de slag.

Workshops (vanaf 16:10)

1 Workshop In Utrecht is het nieuwe vak ‘Technologie en Toepassing’ ontwikkeld om leerlingen van het vmbo-t meer in aanraking te laten komen met technologie. Hoe kan dit lesmateriaal ingezet worden in het basisonderwijs? Na een korte uitleg gaan we zelf aan de slag met het bekijken en aanpassen van het lesmateriaal. -> Kim Eijkelhof (X11) en Ewald de Kruijf (X11) openen de vergadering in kanaal workshop 1

2 Ronde tafel Verder in gesprek over de samenwerking met een VMBO: wat zijn opbrengsten, voordelen, knelpunten en wat levert het op voor leerlingen die na het PO starten op het VMBO (techniek)? Gespreksleider Marieke van Krugten (tisforTech), met inbreng vanuit de Lego-studio van KPOA (William van Barneveld), en verder bijdragen vanuit het vmbo: Ton Vahlkamp, Wilfred den Uijl en Patrick Schaap.
3 Ronde tafel Welke wensen en ideeën zijn er voor technieklessen in het basisonderwijs en het betrekken van ouders daarbij? Een interactief rondetafelgesprek naar aanleiding van de uitkomsten van interviews door de Hogeschool Utrecht in het PO en VO. Gespreksleider Geertje Damstra (HU, lectoraat).
4 Workshop Aan de slag met programmeren met kinderen, bijvoorbeeld met Scratch of Micro:Bit of Blockly of … door Casper de Jong (Setup), aangevuld met Lego! door William van Barnveld (KPOA).

Nog even napraten

In een informele digitale setting praten we nog even na.

Voorbereiding

Lees verder over alle matinee-cafes. Bij deze Matinee-cafe’s wordt samengewerkt met

Sprong-Stem (NRO) Most (EU) W&T in de klas (PTVT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *