PO en W&T in de regio Utrecht

Agenda

20 april 2022
14:30 - 16:30
Klimroos, Utrecht

PLG Maakonderwijs (Sprong-STEM-Utrecht) – 20 april 2022

Bijeenkomst PLG maakonderwijs 20-4-2022, 14:30 u

De Klimroos, Eerste Oosterparklaan 88. Op bezoek bij Kim Baan en Joeri Baartscheer

Onderdeel van het Sprong STEM Utrecht

Idee van deze middag

De PLG maakonderwijs is deze middag te gast bij een ‘ontwerpsessie’ van het team van De Klimroos. Er is daarna tijd voor een nagesprek over wat we hebben gezien.
Dit plan hadden we eerder, maar werd vanwege de Coronamaatregelen uitgesteld. Heel fijn dat het nu wel weer kan en mag doorgaan.

De Klimroos

De Klimroos is een openbare basisschool in Parkwijk, Leidsche Rijn (Utrecht). De Klimroos verhuist na de zomervakantie van 2022. Het nieuwe pand biedt, na een grondige verbouwing, meer ruimte, o.a. ruimte voor vier ‘werktafels’ voor maakonderwijs en creativiteit.

Website van De Klimroos

De Klimroos en maakonderwijs

In de professionele leergemeenschap (PLG) over maakonderwijs (onderdeel van het project stemnetwerk.nl) participeert de Klimroos sinds seizoen 2021-2022 (enige vertraging door Corona). De interesse om in deze PLG te participeren kwam voort uit de vernieuwingen die het team graag wil doorvoeren in hun onderwijs. Men vindt het belangrijk dat het ‘standaard curriculum’ stevig ondersteund wordt door meer met de handen te doen, iets te creëren door de leerlingen zelf waardoor het geleerde sterker beleefd (en onthouden) wordt.

In de visie van de Klimroos is het toevoegen van maakonderwijs niet iets dat ‘geïsoleerd’ in het curriculum terechtkomt, maar integraal in alle vakken en activiteiten een rol speelt. Daarbij kijken ze naar de TULE-systematiek w.b. ‘oriëntatie op jezelf en de wereld’ (SLO website), en ontwerpen aan de hand van deze kerndoelen hun eigen onderwijs. Daarbij is het ontwerpen van maak-activiteiten niet altijd gemakkelijk. Hoeveel tijd kun je er voor nemen? Wat doe je precies en hoe kun je grip houden op wat er precies geleerd wordt.

Enkele observaties

Koppelen aan doelen (en eigenaarschap)

Meer fundament

Op zoek naar een vorm voor maakonderwijs: de knikkerbaan

Richting komend seizoen

Knutselen vs maken

De rol van de aanjager

nog doen

Aanwezig

Kim
Baan
gr 3
Fabiënne
Gijzenij
gr 6
Isabel de Haan
Amber Kolman
gr 4/5
Roel
Stassen
gr 8
Coen
de Hoop
Zonnewereld
Saskia
de Jong
SPO
Bas
Götte
Volt
Vincent
Jonker
UU

Afwezig met bericht

Gerard
Braakhuis
HU
Robin
Nijssen
Rijnvliet
Ingvild
Krikke
Rijnvliet
Ronald
Goosen
SPO
Joeri
Baartscheer
Geertje
Damstra
Elwin
Savelsbergh

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.